למידה עם כרטיסיות – השיטה שתשנה את כל מה שידעת על למידה

תוכן עניינים

כרטיסיות הן כלי למידה נהדר שיכול לעזר לסטודנטים, תלמידים ובכלל לכל אדם שזקוק ללמוד ולזכור בעל פה הרבה מידע.

בין אם אתם מתכוננים למבחן, לומדים שפה חדשה או מנסים לשלוט במושגים מורכבים, שיטת הכרטיסיות יכולה לעזור לכם ללמוד ולזכור את החומר הנלמד לאורך זמן.

השיטה הזו מאפשרת ללמוד כמויות חומר אדירות, לזכור את החומר ולהבין אותו טוב יותר, וכל זה בפחות זמן (בהשוואה לשיטות למידה קלאסיות כמו קריאה מחדש או מרקור של מילות מפתח).

בהמשך המאמר נסביר עוד על למה שיטת הכרטיסיות עובדת כל כך טוב, אבל קודם נסביר מה זה בכלל אומר ללמוד עם כרטיסיות.

איך עובדת שיטת הכרטיסיות?

השלב הראשון – כתיבת כרטיסיות

כרטיסיה יכולה להיות פיזית או על תוכנת מחשב, ובשני המקרים הקונספט זהה- מצד אחד של הכרטיסיה נכתוב שאלה על החומר הנלמד, ומהצד השני את התשובה. כמה פשוט ככה קל.

זה בעצם השלב הראשון של הלמידה – הכנת הכרטיסיות. השלב הזה לעיתים יכול לקחת יותר זמן בהשוואה ללמידה ראשונית של החומר בשיטות קלאסיות כמו קריאה של החומר. אבל מכיוון שעלינו להבין את הטקסט שאנחנו כותבים, ואת השאלות שאנחנו שואלים, לרוב השלב הזה גם גורר הבנה טובה יותר של החומר.

השלב השני – למידה של הכרטיסיות

לאחר שכתבנו את הכרטיסיות, עלינו להתחיל לחזור עליהן וללמוד אותן.

אז איך לומדים באמצעות כרטיסיות?

  1. מתחילים לקרוא את השאלה שכתבנו על הכרטיסיות, בכל פעם שאלה אחת כלומר כרטיסיה אחת. לאחר שקראנו את השאלה, מנסים לענות עליה ולהיזכר בתשובה שכתבנו בצד השני.
  2. ברגע שאנחנו חושבים שאנחנו יודעים את התשובה – הופכים את הכרטיסיה וקוראים את התשובה המקורית שכתבנו.
  3. אם היינו קרובים מספיק (פה זה כבר פרשנות של כל אחד ואחד מכם) – נהדר! ניתן להניח את הכרטיסיה שידענו בחפיסה נפרדת משאר הכרטיסיות ולחזור אליה רק בהמשך.
  4. אם לא ידענו את התשובה – אנחנו יכולים להחזיר את הכרטיסיה שלמדנו לסוף החפיסה הנוכחית, או לפתוח חפיסה חדשה של כרטיסיות שלא ידענו.
  5. בכל אחד משני המקרים – לאחר מכן נתקדם לכרטיסיה הבאה, ונתחיל את כל התהליך מחדש.
  6. לאחר שעברנו על כל הכרטיסיות – נתחיל להיפגש שוב בכרטיסיות שכבר ראינו וחשבנו עליהן, קודם כל באלו שלא ידענו, ובהמשך באלה שידענו.

ניהול נכון של הכרטיסיות והלמידה שלהן יביא לתוצאה של למידה של כמויות אדירות של חומר בזמן קצר יחסית, ויאפשר לכם להגדיל את מרווחי הזמן שבהם עליכם ללמוד את הכרטיסיות שכבר ידעתם.

למי מתאימה למידה עם כרטיסיות?

סטודנטים

למידה עם כרטיסיות יכולה לעזור לסטודנטים בתארים רבי מלל כמו:

רפואה, סיעוד, רוקחות, ביולוגיה, משפטים, חינוך ועוד תארים רבים שנדרשים ללמוד הרבה חומר בעל פה.

תלמידים

למידה עם כרטיסיות יכולה לעזור גם לתלמידי תיכון במבחנים ובבגרויות, במקצועות רבי מלל כמו: תנ”ך, ספרות, אזרחות..

לא רק לסטודנטים ותלמידים!

למידה עם כרטיסיות יכולה לעזור גם לאנשים אחרים, שאינם סטודנטים או תלמידים, שהעבודה שלהם דורשת מהם לזכור חומר רב בעל פה, או שהם רוצים לרכוש ידע חדש בנושא מסויים בשל הסיבות הפרטיות שלהם.

נתקלנו לאורך הזמן במגוון אנשים שלכל אחד הסיבות הייחודיות שלו בגללן היה זקוק ללמידה עם כרטיסיות- חלקם התעניינו בתחומי עניין כמו היסטוריה ורצו לזכור פרטי מידע רבים בעל פה, אחרים לקחו קורסים במגוון נושאים ורצו להישאר עם הידע שלמדו לאורך זמן..

למה שיטת הכרטיסיות עובדת כל כך טוב?

למידה אקטיבית

הסיבה הבסיסית ביותר שבגללה שיטת הכרטיסיות היא שיטה יעילה להפליא היא מכיוון שזו שיטת לימוד אקטיבית. בקצרה, זה אומר ששיטת הלימוד הזו מפעילה את המוח, גורמת לנו לחשוב ולנסות להיזכר, ולכן היא נקראת שיטה אקטיבית.

זאת בניגוד לשיטות פאסיביות, כמו קריאה מחדש או מרקור של מילות מפתח, שאינן גורמות למוח שלנו לחשוב ולהיזכר בצורה אקטיבית בחומר הנלמד.

אם תרצו להעמיק בנושא, כתבנו על כך מאמר שלם שמסביר איך הזיכרון עובד, אך לבינתיים נגיד בקצרה כי כאשר המוח שלנו מנסה להיזכר אקטיבית בפריטי מידע, קורה בו תוך כדי תהליך של מיצוק המידע שהצלחנו להזכיר, וכך אנחנו נזכור את החומר הנלמד להרבה יותר זמן. התהליך הזה בעצם מעביר מידע מזיכרון לטווח קצר לזיכרון לטווח ארוך ושומר עליו לאורך זמן ובצורה משמעותית יותר.

חזרה על הנקודות החלשות

למידה עם כרטיסיות מאפשרת לנו לחלק את החומר למספר חפיסות – חומר שאנו יודעים טוב (כרטיסיות שהצלחנו לענות עליהן) וחומר שאנחנו לא יודעים טוב (כרטיסיות שלא הצלחנו לענות עליהן).

החלוקה הזאת חשובה במיוחד מכיוון שהיא תגרום לנו לחזור שוב ושוב על הנקודות החלשות שלנו, במקום להתמקד בחזקות.

אם נשווה כאן שוב את שיטת הכרטיסיות לשיטת הקריאה או המרקור, בשיטות האחרונות אנו נוטים להתרכז במידע שאנחנו כבר יודעים וזוכרים, כי לשם המוח והעיניים שלנו נישאים בקלות. שיטת הכרטיסיות מאלצת אותנו לחזור שוב ושוב על התחומים והנושאים שאנחנו מתקשים איתם – מה שמביא לשיפור אמיתי בלמידה.

נוחות וזמינות

בין אם אתם כותבים כרטיסיות על נייר או בתוכנת מחשב ייעודית, ניתן לקחת את הכרטיסיות איתכם לכל מקום בקלות והן מאפשרות למידה זריזה ומהירה גם במקומות כמו הרכבת או האוטובוס, או במהלך הפסקות קצרות שיש לכם במהלך היום.

ורסטיליות

כרטיסיות יכולות לעזור לכם ללמוד מגוון רחב של נושאים ותחומים, החל מפרטי מידע יבשים, נוסחאות, תרשימים, תאריכים, הגדרות, מושגים ועד לקונספטים מסובכים.

איפה אפשר ללמוד על שיטת הכרטיסיות?

למרות שלמידה עם כרטיסיות היא שיטה כל כך יעילה, חשוב לבצע אותה בצורה נכונה. כתיבת כרטיסיות יכולה לגזול זמן רב, ואם לא מתמקדים בעיקר או כותבים את הכרטיסיות בצורה מסורבלת – הדבר יבזבז לכם זמן רב.

בקורס “למידה חכמה” ניתן ללמוד את כל שיטת הכרטיסיות מ-א’ ועד ת’, החל מתוכנה מומלצת לניהול הכרטיסיות במחשב, כתיבת השאלות והתשובות, טיפים וטריקים ועוד. הקורס גם מכיל פרקים נוספים שיעזרו לכל תלמיד וסטודנט כמו התמודדות עם לחץ לקראת מבחנים, סידור סביבת הלמידה, למידה ממוקדת לקראת מבחנים ועוד.

לסיכום

כרטיסיות הן כלי נהדר למי שיודע להשתמש בו בצורה נכונה. בין אם אתם סטודנטים, תלמידים או פשוט מעוניינים בשיטת למידה איכותית ויעילה, ללמידה עם כרטיסיות יהיה שימוש עבורכם.

בהצלחה בלמידה!

הדרכה בחינם:

למה שיטות למידה קלאסיות לא יעילות?

ומה אפשר לעשות עם זה?

מלאו את הפרטים ומיד תעברו לעמוד ההדרכה