אחד הקשיים הגדולים ביותר של תלמידים וסטודנטים, שרק הולך ונהיה משמעותי יותר בשנים האחרונות הוא הקושי להתרכז בזמן לימודים.
בין אם המשימה היא עבודת הגשה, למידה למבחן או פשוט למידה וחזרה על החומר – תלמידים וסטודנטים רבים מוצאים את עצמם מהר מאוד מתעסקים בדברים אחרים כגון סידור מרחב העבודה וכמובן שימוש בטלפון הנייד.
כמובן שיש איך להתמודד עם האתגר הזה!
ריכזנו לכם במאמר הבא 4 טיפים לשיפור הריכוז שיעזרו לכם בכל מטלה שתעשו, בים אם היא קשורה בלימודים ובין אם לא.
הניחו את הטלפון בחדר אחר
זה כנראה הטיפ הכי חשוב מבין כל הטיפים. הסמארטפונים בנויים כדי לגרום לנו לרצות להשתמש בהם כמה שיותר. הפיתוי מול גלילה ברשתות החברתיות או משחק זריז בטלפון הוא פיתוי מאוד גדול שרוב האנשים לא יכולים לעמוד בו כאשר הם ניצבים בפני שעמום ריגעי.
כך מהר מאוד ניתן למצוא את עצמך משחק בטלפון / גולל בטיקטוק כשהזמן הוא זמן למידה.
הפתרון הוא די פשוט והוא חייב לכלול את השלבים הבאים:
- כבו את הטלפון הנייד.
- צאו מחדר הלמידה וכנסו לחדר אחר בבית.
- הניחו את הטלפון הנייד במגירה כלשהיא, רצוי מתחת לחפצים/ בגדים.
- חזרו לחדר הלמידה והתחילו ללמוד.
למה צריך גם לכבות את הטלפון וגם להניח אותו בחדר אחר?
ככל שיהיו יותר פעולות ביניכם לבין שימוש בטלפון כך תפחת הסבירות שאכן תשתמשו בו. אם תצאו להפסקה קצרה של 5 דקות מזמן הלמידה, זה יהיה לכם בעייתי ללכת לחדר אחר בבית, לפתוח את המגירה, להדליק את הטלפון, לחכות שיידלק ורק אז להשתמש בו.
אם הטלפון יהיה מונח לידכם על השולחן, כשהוא דלוק – זה כמובן יהיה הרבה יותר קל.
תקשו על עצמכם להשתמש בטלפון וכבר תראו שיפור ביכולת הריכוז שלכם בלמידה.
לימדו בסשנים קצרים וקחו הפסקות קצרות
אנשים רבים מעדיפים ללמוד במשך שעה-שעתיים ואז לקחת הפסקה ארוכה של חצי שעה – שעה.
אולם לרוב עדיף ללמוד במרווחי למידה קצרים יותר (כ30-45 דקות, כמו זמן שיעור ממוצע בבית הספר) ולקחת הפסקות קצרות בין מרווחי הלמידה (כ5-10 דק הפסקה).
בצורה הזו כשכל סשן למידה יהיה קצר יותר, אתם תהיו מרוכזים יותר ותפיקו מכל סשן יותר. ההפסקות התכופות יאפשרו לכם להתרענן מצד אחד אבל גם לא “לאבד את המומנטום” מצד שני.
מדי מספר סשנים תוכלו לקחת הפסקה ארוכה יותר (כ20-30 דקות) ולנוח קצת יותר.
עבדו עם לו”ז מסודר והציבו לכם זמני למידה וזמני מנוחה. לכל יום הציבו לו”ז משל עצמו בהתאם לאנרגיה שיש לכם באותו היום.
מה לעשות בהפסקות?
גם אם אתם לומדים במרווחים קצרים ולוקחים הפסקות קצרות, הרבה אנשים משתמשים בהפסקות שלהם כזמן לשימוש בטלפון הנייד.
זה כמובן בעייתי כי זה מאוד קשה להשתמש בטלפון הנייד רק למספר דקות בודדות, וכך אתם יכולים למצוא את עצמכם גוללים באינסטגרם 20 דק כשהגדרתם שההפסקה תימשך רק 10 דק.
לכן עדיף שלא להשתמש בטלפון גם בהפסקות הקצרות שלכם.
מה כן כדאי לעשות בהפסקות קצרות?
- לאכול פרי או חטיף קטן.
- לשתות משקה מרענן.
- לשמוע מוזיקה שאתם אוהבים.
- למתוח את הגוף והשרירים.
תתפלאו איך תוכלו להיות רעננים אחרי 5-10 דק בהם אכלתם חטיף קטן, שמעתם קצת מוזיקה ומתחתם את הגוף!
לימדו בשיטות אקטיביות
חלק נכבד מהיכולת של תלמידים וסטודנטים להתרכז בזמן הלמידה שלהם הוא שיטת הלמידה בה הם משתמשים.
רוב הסטודנטים והתלמידים לומדים על ידי קריאה מחדש של החומר, מרקור מילות מפתח או אפילו סיכום מחדש של החומר הנלמד במילים שלהם. כל אלו נחשבות שיטות פאסיביות מכיוון שהן לא מאלצות אותכם להפעיל את המוח ולחשוב על החומר בצורה אקטיבית. לכן הרבה פעמים לאחר קריאה של החומר מספר דקות אתם יכולים לשים לב שאתם קוראים “על אוטומט” ולא הבנתם או הפנמתם באמת מה קראתם בפסקאות האחרונות.
לכן עדיף ללמוד בשיטות אקטיביות, כאלו שיאלצו אותכם לחשוב על החומר, להפעיל את הראש, להבין איך המידע שנתקלם בו עכשיו קשור למידע שנתקלם בו מלפני כן. כך הרבה יותר קל להתרכז.
סיבה נוספת היא שאם תלמדו בשיטות אקטיביות הלמידה תהיה הרבה יותר אפקטיבית – אתם תצליחו ללמוד הרבה יותר חומר בפחות זמן. זה כמובן יאפשר לקצר את זמן הלמידה ויגביר את הריכוז. (מי מאיתנו לא יהיה מרוכז יותר כשהוא יצטרך ללמוד רק שעתיים במקום שלוש שעות?)
איזה שיטות אקטיביות ללמידה קיימות?
- קריאה אקטיבית – בשיטה זו אתם תצטרכו לעצור בכל 2-3 פסקאות ולשאול את עצמכם “האם אני מבין מה קראתי עכשיו? איך החומר שקראתי עכשיו מתקשר למה שקראתי בעמודים הקודמים? האם אני יכול לעשות השלכות ולהסיק מסקנות מהמידע שקראתי עכשיו?”. בשיטה זו אתם בעצם תוודאו כל הזמן שאתם מרוכזים ומבינים את החומר שקראתם.
- למידה עם כרטיסיות – השיטה האהובה עלינו. ההכנה כאן תדרוש קצת מאמץ, אבל בסוף זה יהיה שווה את זה לגמרי! מצד אחד של הכרטיסיה נכתוב שאלה על החומר הנלמד והמצד השני נכתוב את התשובה. לאחר מכן, בזמן הלמידה, נקרא את השאלות שמופיעות על הכרטיסיות וננסה לענות עליהן. כרטיסיה שנצליח לענות עליה נשים בצד, וכרטיסיה שלא נצליח – נקרא את התשובה לעומק, ננסה להבין, ונחזיר אותה לסוף החבילה. כך נחזור בעצם שוב ושוב על הכרטיסיות שלא ידענו, ולא נצטרך לחזור על החומר שכבר ידענו. כרטיסיות כמובן יכולות להיות פיזיות על דפים או בתוכנת מחשב ייעודית. זו שיטה נהדרת מכיוון שהיא מאלצת אותכם להפעיל את הראש ולחשוב, והיא תקצר לכם את זמן הלמידה בערך ב50%!
- למידה אקטיבית עם חברים – בשיטה זו תלמדו עם חבר או חברים נוספים ותשאלו אחד את השני שאלות. כל אחד יצטרך לענות על שאלות שונות מהחומר שכולכם למדתם. ככה כל אחד יתרגל למידה אקטיבית (ינסה לחשוב על התשובה) וכולם תעזרו אחד בשני כדי להסביר נקודות לא ברורות מהשיעור. בנוסף זו גם שיטה יותר כיפית שבה בדרך כלל אפשר להתרכז לאורך יותר זמן בהשוואה ללמידה לבד. רק חשוב ללמוד עם אנשים שיכולים להיות כיפיים מצד אחד וגם רציניים מספיק ללמידה משותפת מצד שני.
לסיכום
ריכוז בלימודים (ובעצם בכל מטלה) הוא יכולת חשובה מאוד שכל אדם צריך לסגל לעצמו. תוכלו לשפר את הריכוז שלכם אם תפחיתו את השימוש בטלפון בזמן ביצוע המטלות, תבצעו סשנים קצרים של עבודה ולאחריהם הפסקות קצרות, תשתמשו בהפסקות כדי לנוח (ולא לגלול בטלפון) וכמובן אם תלמדו בשיטות אקטיביות יעילות יותר מהשיטות הקלאסיות.
בהצלחה!