כשאומרים “תקופת מבחנים” רוב הסטודנטים חושבים על תקופה עמוסה, מלחיצה ואפילו מפחידה שהיו שמחים לדלג עליה אם רק היה אפשר.
אבל בעזרת הכנה מוקדמת ניתן להפוך את תקופת המבחנים להרבה יותר נעימה ומוצלחת!
לאחר מספר תקופות מבחנים אינטנסיביות מאוד, למדתי מה כדאי לעשות ומה כדאי לא לעשות, ובמאמר הזה אני אחלוק איתכם את כל הידע שצברתי בדרך.
תכנון לוז למידה
תכנון לו”ז למידה מספר שבועות מראש לפני תקופת המבחנים הוא אחד המפתחות להצלחה והגעה לתקופת מבחנים בשיא המוכנות.
תכנון הלו”ז צריך להתחיל מסידור של כל המבחנים והאופי שלהם –
כמה מבחנים יש בתקופת המבחנים בסך הכל? מה הסדר שלהם ומה המרווחים ביניהם מבחינת ימים? מי מהם נחשב קשה/ קל? במי מהם השקענו יותר במהלך הסמסטר?
כל אלו שאלות שעלינו לחשוב ולענות עליהן כדי לדעת לקראת מה אנחנו הולכים.
בהמשך, עלינו לקבוע לו”ז, רצוי ל3-4 שבועות לפני תקופת המבחנים, ולא יותר, שבתקופה זו נתחיל ללמוד את החומר למבחנים.
כך נוכל “לפתוח פער”, חיובי כמובן, ולהגיע לתקופת המבחנים כשעברנו על רוב החומר והעבודה שנשארה לנו לעשות מעטה הרבה יותר.
שמירה על אנרגיות
לאחר שקבענו לו”ז למידה שמקדים את תקופת המבחנים ב3-4 שבועות, עלינו לא לשכוח שתקופת המבחנים עוד לא התחילה ושהמנוחה שלנו חשובה, ולכן בתקופה זו נעדיף ללמוד רק בימי השבוע ולא בימי הסופ”ש.
אם נלמד יותר מדי עוד לפני תקופת המבחנים נגיע לMoney Time עייפים מדי וחסרי אנרגיות, מה שרק יפגע בנו.
איזון זה שם המשחק!
למידה עם שיטות יעילות
אנשים רבים טוענים שעדיף לא ללמוד בשבועות שלפני תקופת המבחנים מכיוון שהם גם ככה ישכחו את החומר עד שיגיעו המבחנים.
הטענה הזו כמובן שגויה מהיסוד מכיוון שהיא מסתמכת על ההנחה שהלימוד נעשה באמצעות שיטות קלאסיות כמו קריאה מחדש של החומר, מרקור של מילות מפתח, סיכום של הסיכום..
במקרה זה הדבר אכן נכון ועד שיגיע זמן המבחן אתם כנראה תשכחו מה שקראתם / מרקרתם. אבל זה רק בגלל שהשיטות האלו נחשבות לשיטות לא יעילות. אם הנושא מעניין אתכם, כתבנו מאמר שלם על מדוע קריאה היא שיטה לא יעילה ללימוד חומר לקראת מבחן, אך בקצרה נגיד שהשיטות הללו הן שיטות פאסיביות שלא מאלצות אותנו לחשוב ולהפעיל את המוח.
לעומת זאת, אם נלמד בשיטות אקטיביות שמאלצות אותנו להפעיל את המוח ולחשוב, למשל כמו למידה עם כרטיסיות, אנחנו נוכל ללמוד גם מספר חודשים לפני תקופת המבחנים ולזכור את החומר! לא תאמינו איזה שיפור יכול לעשות המעבר בין שיטות הלמידה הללו.
בצורה הזו נוכל באמת להתחיל ללמוד לתקופת המבחנים כבר 3-4 שבועות לפני המבחנים עצמם, מה שיקל עלינו מאוד במהלך תקופת המבחנים.
לא לוותר על עצמנו במהלך התקופה הזו
כמו שעלינו לשמור על האנרגיות שלנו, עלינו לתחזק את הבריאות הנפשית והגופנית שלנו. החל משמירה על תזונה, שמירה על פעילות גופנית, שמירה על שינה ועד לתחזוק קשרים חברתיים ופגישה עם חברים ומשפחה – כל אלו הכרחיים לשמירה על הבריאות הנפשית והגופנית שלנו, ובעלי השפעה ישירה על הביצועים שלנו ועל חדות המחשבה.
אמנם אלו הדברים שנראים פחות חשובים במהלך תקופת הבחינות, במיוחד אם היא קצרה (”מה הבעיה? אני אראה את החברים בעוד 3 שבועות?”) אבל יש להם השפעה משמעותית על התפקוד היום יומי שלנו ושמירה עליהם דווקא בתקופות עמוסות שכאלה בדרך כלל מועילות הרבה יותר מאשר מזיקות.
נקודה למחשבה – הכנסת פגישות עם חברים/ משפחה או כל פעילות אחרת כמו פעילות גופנית ללו”ז הקבוע שלכם, תגרום לכם גם לעבוד יותר מהר וללמוד יותר לקראת הפגישה, מכיוון שזה יוצר מעיין “דד-ליין” לסיום המשימות שלנו. כך נוכל גם לקבל פרץ אנרגיה ולסיים את המשימות שהגדרנו לאותו היום וגם לזכות לרענון בדמות מפגש עם חברים או אימון בחדר הכושר.
לסיכום
בעזרת תכנון לו”ז מוקדם ומאוזן, למידה עם שיטות יעילות ושמירה על הבריאות הנפשית והפיזית גם במהלך תקופת המבחנים, ניתן לצלוח את הבחינות גם מבלי לסבול לאורך כל הדרך!
בהצלחה במבחנים!