בין אם אתם תלמידים או סטודנטים, בוודאי גם אתם תוהים מה היא הדרך הכי טובה להשיג 100 במבחן הבא.
“דרך טובה” נוכל להגדיר כשיטת הלמידה או סדר הפעולות שתעשו שיביא אותכם במינימום המאמץ הדרוש כדי לקבל 100 במבחן.
במאמר הבא נדבר על טיפים כלליים ושיטות למידה שיעזרו לכם ללמוד כמה שיותר טוב בכמה שפחות זמן, והכל כדי להשיג את הציון הנכסף – 100.
תיאום ציפיות
שנייה לפני שמתחילים, כדאי לדבר על למה אנחנו בכלל רוצים להשיג 100 במבחן.
האם אנחנו רוצים ממוצע גבוה? האם זה כדי להרשים את המורה? האם אנחנו רוצים לקבל 100 במבחן כדי להוכיח לעצמנו שאנחנו מסוגלים?
ואולי אנחנו בכלל אומרים 100 אבל בעצם מתכוונים לציון כמה שיותר גבוה, למשל ציון מעל 90 גם הוא יהיה נהדר בשבילנו.
קודם כל עלינו להבין מהי המטרה שלנו באמת ומה מניע אותנו לשם.
בהמשך, נוכל לגזור מכך האם אנחנו מוכנים להשקיע את המאמץ הדרוש כדי להגיע לשם. ציון 100 בבגרות במתמטיקה ברמת 5 יחידות ידרוש (מרובנו לפחות) הרבה יותר מאמץ מאשר מבחן בהיסטוריה בכיתה ט.
הגדרת מטרות ריאליות
לאחר שהבנו מה המטרה האמיתית שלנו ומה מניע אותנו לשם, עלינו להציב מטרות ריאליות.
אם במבחן הקודם במקצוע מסויים קיבלנו ציון 60, עדיף שלא להציב מטרה של 100 למבחן הבא. בהחלט אפשר ורצוי להציב מטרה גבוהה כמו 80 או 90, אבל נעדיף שלא לשאוף לשלמות מיד לאחר ציון פחות טוב.
הצבת מטרות ריאליות תאפשר לנו ללמוד ברוגע יותר ותוריד מאיתנו לחץ בזמן המבחן. המטרות צריכות להיות קשות להשגה אבל לא קשות מדי! זה איזון עדין ועלינו להיות שקופים עם עצמנו לגבי היכולות שלנו ולגבי הזמן העומד לרשותנו.
שלבי הפעולה
לאחר שהגדרנו מטרה ריאלית למבחן הבא, בין אם היא תהיה 90 או 100, נוכל להתחיל לתכנן את שלבי הפעולה. בעצם, גם אם אנחנו רוצים לקבל 100 במבחן הבא, או 90, סדר הפעולות יהיה דומה, רק רמת ההשקעה והזמן הנדרש יהיו שונים.
למידה למבחן במקצוע ריאלי
המקצועות הריאליים כמו מתמטיקה ופיסיקה דורשים צורת למידה שונה מאשר אלו ההומניים.
במקצועות הריאליים כדאי להתמקד בפתרון של כמה שיותר שאלות משיעורי הבית ומבחנים משנים קודמות כדי לתרגל את הפתרון שלהם.
עקרון הלמידה למבחנים ריאליים
במקצועות הריאליים כדאי להתמקד בפתרון של כמה שיותר שאלות משיעורי הבית ומבחנים משנים קודמות כדי לתרגל את הפתרון שלהם.
העקרון פשוט – ככל שתתרגלו יותר שאלות ותיתקלו ביותר נושאים, כך תכירו דרכי פתרון שונות ותקבלו מספר גישות להתמודדות עם אותן בעיות.
אל תתייאשו והמשיכו לנסות
חשוב מאוד – השקיעו זמן בפתרון תרגילים ושאלות גם אם הם קשים מאוד. הרווח שתרוויחו מפתרון מוצלח של שאלה לאחר מספר ניסיונות הוא ערך גבוה מאוד לעומת הערך שתרוויחו אם תתייאשו אחרי ניסיון פתרון אחד ותחפשו את התשובה בספר / תשאלו חברים. ככל שתאמנו את עצמכם להתמודד עם הקשיים האלו כך תגלו יותר שיטות פתרון וארסנל הכלים שלכם להשגת פתרונות והתמודדויות עם שאלות שונות יהיה רחב יותר.
לימדו לאורך כל השנה
כן, זה לא טיפ שאפשר ליישם בימים שלפני המבחן, אבל באופן כללי כשמדברים על למידה למבחנים ריאליים – חשוב להשקיע בשיעורים ובלמידה במשך כל השנה. לעומת המקצועות ההומניים, המקצועות הריאליים דורשים תרגול והשקעה ולרוב לא ניתן לגשר על פערים רבים במספר ימי למידה מצומצמים.
למידה למבחן במקצוע הומני
המקצועות ההומניים כמו היסטוריה ותנ”ך דורשים הסתכלות אחרת מזו של המקצועות הריאליים. כאן לרוב, תלמידים וסטודנטים לומדים על ידי קריאה ומרקור ולא על ידי פתרון של תרגילים (וחבל שכך!).
היתרון במקצועות ההומניים הוא שאם לומדים בצורה נכונה – ניתן ללמוד כמויות אדירות של חומר בזמן קצר יחסית ובכך לגשר על הרבה פערים. אז אם המטרה שלכם היא 100 במבחן הקרוב ואתם נבחנים במקצוע הומני – אתם לגמרי יכולים “לתת גז” במשך מספר ימים ולהגיע ליעד שלכם.
עקרון הלמידה למבחנים הומניים
העקרון החשוב ביותר בלמידה למבחנים הומניים הוא ללמוד בצורה אקטיבית.
הלמידה הקלאסית של רוב התלמידים והסטודנטים כוללת שיטות למידה פאסיביות – למשל קריאה של החומר, מרקור של מילות מפתח או סיכום של החומר מחדש. כל אלו הן שיטות פאסיביות מכיוון שהן לא מאלצות את המוח שלנו לחשוב ולא מאתגרות אותו. לעיתים קרובות המחשבות שלנו יכולות לנדוד בזמן קריאה של טקסט, ככה שהאפקט של הלמידה נמוך יחסית.
שיטות למידה אקטיביות הן שיטות למידה יעילות יותר, שמאלצות אותנו להפעיל את המוח, לחשוב, לחבר בין פיסות מידע שלמדנו, ולהשליך אותן לגבי פרטי מידע אחרים.
שיטות אקטיביות יכולות להיות למשל קריאה אקטיבית, שבה כל 2-3 פסקאות נעצור ונשאל את עצמנו מה קראנו, והאם הבנו את מה שקראנו. נוכל גם לנסות להבין איך המידע מתקשר לפסקאות הקודמות ומה אנחנו יכולים להבין בתמונה הכוללת עד כה. זה חשוב מאוד לעשות את העצירות האלה ולשקף לעצמנו מה קראנו ושאנחנו מבינים את הטקסט לעומק ולא רק קוראים אותו.
למידה עם כרטיסיות
הטריק הכי מדהים שיכול לעזור לכם בלמידה למבחנים הומניים הוא למידה עם כרטיסיות. אולי לוקח קצת זמן להכין אותן, אבל ברגע שכתבנו כרטיסיות בצורה נכונה – זה פקטור שיכול להשפיע על הזיכרון שלכם בצורה דרסטית ולעזור לכם מאוד להתקרב ליעד של 100 נקודות במבחן.
באופן כללי נגיד שבשיטת הכרטיסיות עלינו לכתוב שאלה מצד אחד של הכרטיסיה ובצד השני תשובה (על החומר הנלמד כמובן).
לאחר שכתבנו את הכרטיסיות אנו נצטרך לקרוא את השאלות שכתבנו ולנסות להיזכר בתשובות שלהן. לאט לאט נתחיל למיין את הכרטיסיות ל2 חפיסות – חפיסה אחת שהצלחנו לזכור וחפיסה שנייה שלא הצלחנו לזכור את התשובות שלה. כך נוכל לחזור שוב ושוב על הכרטיסיות שלא ידענו, ולהמעיט בחזרות על הכרטיסיות שכבר ידענו.
אם אתם רוצים לדעת עוד על שיטת הכרטיסיות, ובכלל על למידה יעילה למבחנים, אני מזמין אותכם לבדוק את הקורס הדיגיטלי למידה חכמה.
תרגול מבחנים
עקרון שהרבה תלמידים וסטודנטים משתמשים בו בלמידה למקצועות כמו מתמטיקה אבל לא משתמשים בו בלמידה למקצועות כמו היסטוריה (וחבל שכך!) הוא עקרון תרגול השאלות.
זה הרי ברור לנו – כדי ללמוד למבחן במתמטיקה אנחנו צריכים לתרגל שאלות מהספר, ולא לקרוא את המחברת.
אז למה אנחנו לא עושים את זה גם בלמידה למבחן בהיסטוריה?
התשובה כמובן לא ברורה, אבל הפעולה שאנחנו צריכים לעשות די ברורה –
עלינו ללמוד למבחנים הומניים על ידי תרגול ופתירה של שאלות ממבחני עבר. ניתן לשאול את המורה/ המרצה לגבי שאלות לדוגמא או לחפש באינטרנט.
תרגול ופתירה של שאלות בסגנון המבחן יאפשר לכם לדעת איזה חומר למבחן אתם יודעים ומה לא, מה חשוב עוד ללמוד ומה חשוב לתרגל, ומה חשבתם שידעתם ואתם לא יודעים.
בעצם זו גם למידה אקטיבית ולכן היא כל כך יעילה!
טיפים כלליים ללמידה לקבלת 100 במבחן
השקיעו מאמצים לפי מבנה המבחן
כדי לנסות ולקבל 100 במבחן – עליכם להבין מה יהיה מבנה המבחן. אם למשל המבחן במתמטיקה כולל 3 שאלות: שאלה 1 בנושא אלגברה בשווי 40 נקודות, שאלה 2 בנושא בעיה מילולית בשווי 40 נקודות ושאלה 3 בנושא גיאומטריה בשווי 20 נקודות, הרי שיהיה לכם כדאי להשקיע בלמידה יותר באלגברה ובבעיות מילוליות מאשר בגיאומטריה.
תלמידים וסטודנטים רבים לא מנהלים את הלמידה שלהם כך וחבל שכך. אם המטרה היא ציון גבוה – עדיף להשקיע את מירב האנרגיה בשאלות ששוות הכי הרבה נקודות.
גם במהלך המבחן – עדיף להשקיע את רוב הזמן בשאלות ששוות יותר נקודות.
הגיעו ליום המבחן רעננים
יום המבחן חדוב אפילו עוד יותר מההכנה למבחן!
הקפידו לישון טוב בלילה לפני המבחן, מכיוון ששינה מועטה בלילה שלפני המבחן פוגעת גם בזיכרון וגם בביצועים.
השתדלו גם לאכול משהו קליל לפני המבחן וכמובן להקפיד על שתייה.
היכולת להתרכז בזמן המבחן ולהשקיע את כל המאמצים בפתרון שלו היא יכולת חשובה שצריך לסגל ולעבוד עליה! התנאים הפיזיים שבה תיבחנו (כלומר כמה ישנתם וכמה אנרגיה יש לכם) ישפיעו מאוד על הביצועים שלכם ובידיכם הכוח לשנות את התנאים הללו!
לסיכום
אם אתם רוצים לקבל 100 במבחן, זה בהחלט אפשרי!
לימדו בשיטות אקטיביות ויעילות, רכזו את המאמצים שלכם בנושאים ששווים את מירב הנקודות, תרגלו מבחני עבר ושאלות קודמות, והעיקר – אל תתייאשו והמשיכו לנסות!
בהצלחה במבחן 😇